Bapak Paul

Ik ben Paul Rovers, getrouwd met Karin en samen hebben we een zoon, Tom.

Toen ik een jaar of 8 was ging ik op judo. Dat heb ik gedaan tot mijn 15e. Op mijn 16e ben ik gaan trainen bij de Bela Diri in Haarlem. Toen onder leiding van Dirk en Gerrit Philipo. De Bela Diri was een pukulan met een achtergrond van Panca Bela en Taekwondo. In 1983 gaf ik al les aan een kleine groep mensen in Rijsenhout. Ik kwam in contact met Glenn Pennock. Glenn gaf toen les aan een kleine groep in de stijl van zijn vader, de Drosemo gecombineerd met de stijl uit Madura, de Jokotole.

In 1986 ben ik voor het eerst naar Madura gegaan om daar te trainen. Een geweldige belevenis. Ondertussen ben ik al meer dan 15 keer daar geweest en nog steeds probeer ik elke twee jaar daar met een aantal leerlingen heen te gaan. Voor mezelf was het geweldig dat ik in 2016 daar samen met mijn zoon Tom heb mogen trainen.

In 1995 kocht ik een huis met daarnaast een bedrijfsruimte die ik samen met de toenmalige leerlingen heb omgebouwd tot een echte trainingsruimte, kleedkamers, douche en gezellige ontvangstruimte. De Jokotole was toen de eerste Pencak Silat school met een eigen accommodatie. Hierdoor konden we vooral voor demo’s en wedstrijden extra veel trainen. Dit jaar heb ik de panden verkocht maar hebben we dichtbij een mooie trainingsruimte kunnen huren. Doordat deze ruimte wat groter is, kunnen nu meer groepen met elkaar trainen. Ik verwacht dat hierdoor het niveau en het plezier alleen maar meer zullen toenemen.

In de afgelopen 35 jaar heb ik veel mooie dingen meegemaakt. Veel kampioenschappen zijn door onze school gewonnen. We hebben mooie resultaten behaald op nationaal maar ook op internationaal niveau. We zijn door de gemeente Haarlem genomineerd geweest voor sportschool van het jaar en vier jaar geleden werden we door vechtkunsten.nl uitgeroepen tot Martial School van het jaar. Volgens mij zijn de resultaten vooral te danken aan de goede sfeer en de inzet en motivatie van de leerlingen.

Pencak Silat is voor mij meer dan een sport. Ik heb van al mijn leraren gereedschap gekregen voor het leven. Ik vind het fijn om dit gereedschap door te geven. Zodat een ieder met dit gereedschap in de hand zijn eigen levenskunstwerk kan maken.

Indonesische Pencak Silat stijl