Jokotole Naga Putih embleem

Jokotole embleem
Bijna alle Pencak Silat stijlen hebben wel hun eigen embleem. Dit embleem bestaat uit allerlei symbolen en teksten die allemaal zo een betekenis hebben. Hieronder vind je de uitleg van ons embleem.

Perguruan Pencak Silat
Dit is Indonesisch voor “Academie voor lichamelijke ontwikkeling in de pencak silat”.
Omdat de Jokotole zo’n grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de huidige pencak silat in Indonesië heeft onze school als één van de weinige de status van Academie.

Jokotole
Dit is de naam van een legendarische Madoerese volksheld die ongeveer zeshonderd jaar geleden leefde. Al vanaf zijn jeugd beleeft Jokotole vele avonturen, waarin hij zijn tegenstanders door middel van zijn vechtkunst, wijsheid en het gebruik van magie wist te overwinnen. Jokotole kon Madoera van de Chinezen en Balinezen bevrijden en werd daarna door het volk gekozen als vorst van het eiland.

De Zweep
De magische zweep van Jokotole was één van de wapens die hij gebruikte om de Chinese tovenaarsvorst op Madoera te verslaan. Hierdoor werd de zweep een symbool van de Madurezen. Wist je trouwens dat dit soort zwepen op Madoera nog steeds worden gebruikt bij de populaire stierenrennen?

De Poort
De hemelpoort staat voor het streven van de leerling naar perfectie van geest en lichaam. In één van de avonturen van Jokotole speelde deze poort een grote rol waarbij Jokotole enkel door totale opoffering zijn doel kon bereiken.

De Trap
Om de volmaaktheid te bereiken moet je als leerling vijf fases (traptreden) doorlopen. Elke traptrede kent zo zijn eigen kleur en de band die je als leerling draagt geeft aan op welke trede je je bevindt. De vijf traptreden komen overeen met de vijf zintuigen. De zesde stap is de stap naar volmaaktheid.

Wicaksana
Dit is een oude spreuk uit het Sanskriet wat vrij vertaald betekent: “Samen staan we sterk”. Deze spreuk is voor ons belangrijk omdat wij (de school, de leerlingen en leraren) onderling sterk verbonden zijn.

Indonesische Pencak Silat stijl