Bapak Ronald

Ik ben Ronald de Haan, getrouwd en heb twee zoons.
Op mijn 14e kwam ik door vrienden in aanraking met Pencak Silat. De stijl die ik beoefende was vooral gericht op het wedstrijdelement en er werd veel gespard.

Toen ik na mijn studie in 1996 in Haarlem kwam te wonen kreeg ik weer de kriebels en kwam in aanraking met Jokotole. Ik was meteen verkocht door de compleetheid van deze traditionele stijl.
Niet alleen fysieke ontwikkeling en zelfverdediging komen aan bod, maar ook het mentale en culturele aspect. Dit maakt dat je nooit raakt uitgeleerd, onafhankelijk van de leeftijd waarop je instroomt.

Mede door de oorsprong en geschiedenis heeft het Madurese Jokotole zich ontwikkeld tot een praktische en zeer effectieve stijl. Niet voor niets is het rood-wit gestreepte shirt van de Madurezen wereldberoemd geworden.
Het is een open systeem waar je moeiteloos elk mogelijk wapen of techniek kunt inpassen, en achter iedere beweging zit een gedachte.

Hoogtepunten voor mij waren de trainingen op Madura en de wereldkampioenschappen in Penang, Maleisiƫ. Maar daarnaast geeft ook het lesgeven mij altijd weer veel voldoening.

Indonesische Pencak Silat stijl